HTML

New Kids On The Blog

newkidzontheblog [at] gmail.com

Friss kommentek

  • fűrészpor: érdekes... (2009.12.09. 12:07) Ready, able
  • csoo: látom, mást is megvisel a meleg, lol. (2009.07.27. 08:13) Izzadásgátló mix újdonságokkal
  • Thom Yerk: na én pont epvel kezdtem, de előszedtem a két albumot is ami nagyon kiesett a figyelmemből, de azo... (2009.07.08. 15:27) Nem ciki
  • söcsö: Nemrég láttam én is, nagyon vicces sztem. :) Egyébként nekem ez a dal jobban tetszik, mint a Rain ... (2009.06.26. 22:34) To Clean
  • pat brit: szerintem viccesek a háttérben vonagló idióták. illenek az előtérben zenélő idiótákhoz. (2009.05.11. 04:16) Letterman

Címkék

Címkefelhő

magyar poptimizmus

2008.02.10. 00:51 gurkaserpa

Mi történt a popban amikor én még kisfiú voltam? 4. Neutral Milk Hotel - In The Aeroplane Over The Sea

Címkék: 90 es évek neutral milk hotel

Napra pontosan tíz éve jelent meg a Neutral Milk Hotel In The Aeroplan Over The Sea c. lemeze. Mint minden rendes kultuszlemez, ez is jól megosztja a közönséget - egyesek leborulnak nagysága előtt, mások csak egy túlhájpolt, túlértékelt dolognak tartják. A sajtó hozzáállása is vicces: megjelenésekor például a Rolling Stone egyáltalán nem volt elragadtatva, nem úgy mint a három évvel ezelőtti újrakiadáskor, amikor gyakorlatilag minden zenei portál ódákat zengett a lemezről, a Pitchforkon pedig megkapta a mágikus 10 pontot (szemben a megjelenéskor odaítélt 8,7-tel). Csak arról lenne szó, hogy az idő megszépít mindent, vagy tényleg időtálló albummal van dolgunk? Az mindenesetre sokat sejtet, hogy olyan elismert bandák nyúlták a Neutral Milk Hotel életművét az utóbbi időben mint a Decemberists vagy a Beirut.

Ez az ,,életmű,, szó kicsit megtévesztő lehet, ugyanis a NMH esetében ez konkrétan egy darab lemezre korlátozódik. Bár az Aeroplane előtt kiadtak egy albumot Avery Island címmel, azt azonban csak a rajongók hallgatják, viszont többnyire ők sem szeretik. A zenekart egyébként még 1989-ben alapította Jeff Mangum, és kezdetben inkább volt kísérletezgetős projekt mint rendes zenekar. Csak mikor kilépett a középiskolás haverjaival létrehozott Olivia Tremor Controlból, akkor kezdett bele igazán a dalírásba, a bemutatkozó Avery Islandet pedig 1996-ban adta ki többek közt az Apples In Stereoból ismert Robert Schneider közreműködésével.

(Bár a tárgyhoz tartozik, mégsem térnék most ki a fenti zenekarok által alkotott Elephant 6 kollektívára, de nem kizárt, hogy a következő bejegyzés róluk fog szólni.)

Az In The Aeroplane Over The Sea-t Mangum bevallása szerint Anne Frank naplója ihlette, ami olyan, ,,mintha valaki nálunk nemecsek ernőről írna albumot, mármint a kötelező olvasmány érzés miatt”. És bár nincs szó konkrétan zsúfolt marhavagonokról vagy ilyesmi, a dalok hangulata hihetetlenül fájdalamas. Ezt megfejeli még Mangum zokogó éneke, ami tipikusan olyan, hogy simán elveheti az ember kedvét az egésztől, nekem is csak többedszerre sikerült megbarátkoznom vele. És bár összességébe véve tök egyszerű dalok ezek pár gittárakkordra épülve, az i-re mégis a hangszerelés teszi fel pontot: a néha felbukkanó fúvós betétek valószínűleg egy szerbiai falusi temetésen is megállnák a helyüket. Nem egy könnyed lemezzel van tehát dolgunk, ami ráadásul elég nehezen adja magát, de ha egyszer megfogott, akkor jó ideig nem ereszt.

A nosztalgiázó, háromrészes King of Carrot Flowersszel indul a lemez, ami zseniálisan mutatja be, hogyan lesz egy folkdalból torzítottgitározós zúzás. Az ezt követő gyönyörű, ringatózó címadó dal valószínűleg a legkönnyebben befogadható szám, de nem az a fajta lassú dal, amire szívesen andalgunk a napsütésben, inkább az a fajta, amelyik segít felállni a padlóról. Kimondottan vidám darab talán nincs is a dalok között. Bár hangulatra a ,,Holland, 1945” még annak tűnhet, de már a kezdő sorok biztosítanak minket az ellenkezőjéről. A csúcspontot (vagy mélypontot, nézőpont kérdése) a 8 perces, tökéletesen kiábrándult Oh Comely jelenti. Azért hogy ne kövessen el mindenki öngyilkosságot a lemezt hallgatva, jön két felszabadultabb szám, végül a Two Headed Boy második részével zárul a kör. Bár nem tudni pontosan, miért nem készült több Neutral Milk Hotel lemez, azért az biztos nem kis szerepet játszhatott a döntésben, hogy az In The Aeroplane Over The Sea-t túlszárnyalni kisebb csodával ért volna fel. Ezen a lemezen egyszerűen minden egyben van, a zenekar folkból és lo-fi-ból merítő zenéje, Mangum karizmája és kiváló szövegei valószínűleg megismételhetetlen, tökéletes elegyet alkotnak.    

Mangum azért nem tűnt el teljesen: az egyik NMH-alapitóval, Julian Kosterrel Major Organ and the Adding Machine néven adott ki lemezt, ezt követően azonban volt egy idegösszeomlása. Azóta állítólag jól van, néha feltűnik az Olivia Tremor Control és az Elf Power egy-egy fellépésén. Rebesgetik, hogy visszatér és ez az utóbbi évek nagy reunion hullámának ismeretében nem is elképzelhetetlen, de valószínűleg nem tenne hozzá vagy venne el semmit a kultuszból, ami őt és a lemezt övezi.

A sorozat korábbi részei:

Bevezető

Pavement - Slanted and Enchanted

Magnetic Fields - 69 Love Songs

Slint - Spiderland

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://newkidsontheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr45333074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

söcsö · http://musicismyradar.blog.hu 2008.02.10. 10:07:49

Én leborulok a lemez nagysága előtt...

stereomackó 2008.02.10. 11:43:40

Ez tök fura. Épp az On Avery Island pörög nálam. Szerintem teljesen rendben van ez a lemez, bár tény, hogy az in The Aeroplane... faszább. Én azért ezt is nagyon karmolom. Szóval én mindkét lemez nagysága előtt leborulnék.

:-D 2008.02.10. 13:45:05

Az mindenesetre sokat sejtet, hogy olyan elismert bandák nyúlták a Neutral Milk Hotel életművét az utóbbi időben mint a Decemberists vagy a Beirut.


:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

gurkaserpa · http://www.newkidsontheblog.blog.hu 2008.02.10. 20:08:46

nocsak,már Fenék Tibi is kommentel nálunk? :DDDDDDDDDDD

egyébként megtaláltam a lemez legelkötelezettebb rajongóját: bp0.blogger.com/_SGCjrGjAE0c/Rdh3ZJhmrpI/AAAAAAAAAEc/yzOy82mIGO0/s1600-h/neutral+milk+hotel.jpg
süti beállítások módosítása