HTML

New Kids On The Blog

newkidzontheblog [at] gmail.com

Friss kommentek

  • fűrészpor: érdekes... (2009.12.09. 12:07) Ready, able
  • csoo: látom, mást is megvisel a meleg, lol. (2009.07.27. 08:13) Izzadásgátló mix újdonságokkal
  • Thom Yerk: na én pont epvel kezdtem, de előszedtem a két albumot is ami nagyon kiesett a figyelmemből, de azo... (2009.07.08. 15:27) Nem ciki
  • söcsö: Nemrég láttam én is, nagyon vicces sztem. :) Egyébként nekem ez a dal jobban tetszik, mint a Rain ... (2009.06.26. 22:34) To Clean
  • pat brit: szerintem viccesek a háttérben vonagló idióták. illenek az előtérben zenélő idiótákhoz. (2009.05.11. 04:16) Letterman

Címkék

Címkefelhő

magyar poptimizmus

2007.11.24. 19:53 csoo

Ki vagy és mit akarsz?

Címkék: franz ferdinand blur grizzly bear liars david shrigley

Szerintem az univerzumban kellenének olyan dolgok, melyekben mindenki egyetért, és akkor ez egy szebb meg jobb univerzum lenne. Példának okáért az első lehetne az, hogy mindenkinek elkezd viszketni a tenyere, ha meghallja Ákost. Egy másik pedig lehetne az, hogy mindenki jó arcnak tartja David Shrigley-t, vagy legalábbis elmosolyodik a munkái láttán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 "Amíg ezt olvasod, addig az egyik feletted lévő ablakban van egy fickó, aki fényképet csinál rólad. Aztán készít belőled egy kis figurát, amit odarak a többi ember kis figurája közé, utána pedig fura dolgokat csinál velük."

 

 

 

Shrigley Angliában született, de Skóciában járt művészeti iskolába (egyébként oda, ahova a Franz Ferdinand tagjai is). Mindenfélét csinál: ír, rajzol, szobrászkodik, animációkat és klipeket készít, fényképez és zenél is. Mindegyikre jellemző a minimalista/lo-fi kivitelezés és a komikus, abszurd hatás. De nemcsak ő alkot remek dolgokat, hanem fel is ismeri mások nagyszerűségét: a kiadóval közösen 39 előadót kértek fel, hogy a 2005-ben megjelent Worried Noodles (Aggodalmaskodó Nudlik) című képzeletbeli albumának szövegeit zenésítsék meg. Ezt akár maga Shrigley is csinálhatta volna, de hogy miért nem tette, arra egy egészen logikus magyarázattal szolgált: "Túl nehéz lett volna lemezt csinálni. Sokkal egyszerűbb volt nem csinálni egy lemezt." Na de hálistennek voltak olyanok, akik örömmel vállalták a szereplést, így a Grizzly Bear-től elkezdve a Hot Chip-en át a Liars-ig sok ismert vagy kevésbé ismert de figyelemreméltó együttes és énekes kapott egy-egy dalt a lemezen. Rövid számokról van szó, viszont 39 van belőlük, így kicsit talán túl hosszúra sikeredett a lemez. Ezt azért ellensúlyozza az, hogy stílusában eléggé változatos anyagról van szó így nem válik unalmassá.

A Liars csinált egy bugisan nyomasztó gabbás elborulást, ami annyira nem is áll távol a korábbi anyagaiktól. Tudom, hogy nem az együttes érdeme a szöveg, de amelyikben van egy olyan sor, hogy "If I were hungry enough, I would eat a rat" ("Ha elég éhes lennék, a patkányt is megenném."), hát én már csak ezért meg akarnám hallgatni.

[mp3] Panic Button

Szerintem már írtam legalább ötvenszer, de ha nem, akkor most írom, hogy a Grizzly Bear-ről simán el tudom képzelni, hogy a legnagyobb szarból is képesek lennének aranyat csinálni. Itt nyilván nem volt alkímiára szükség, de aki szerelmes Ed Droste hangjába, vagy csak úgy simán belé, annak erősen ajánlott ez a dal is. Meg annak is, aki akár csak szűk 5 percre is, de szeretne nem itt, hanem valahol nagyon máshol lenni.

[mp3] Blackcurrant Jam

Amíg valaki nem hallja ezt a számot, addig nem fogja tudja tudni, hogy a Franz Ferdinand mondja a legkúlabban azt, hogy "No thanks."

[mp3] No

Végül pedig legyen egy visszatekintés: a Blur Good Song c. számához is Shrigley készítette a klipet. Hát igen, a tartalomhoz a formát elv megint érvényesült.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://newkidsontheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr25240598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása